Vi är Juliagruppen

Isobel Hadley-Kamptz är författare samt kommunikationsansvarig på Digitaliseringskommissionen. Hon har tidigare arbetat åt bland annat Expressens ledar- och kultursidor, liksom på Dagens Nyheters ledarsida. Hon har hittills givit ut två böcker, romanen Jag går bara ut en stund, som kom 2007 på Albert Bonniers förlag och essäsamlingen Frihet och fruktan – tankar om liberalism, som kom 2011 på Natur och kultur.

 

Rasmus Fleischer är författare samt fil.dr. i historia, verksam vid Samtidshistoriska institutet på Södertörns högskola. Hans doktorsavhandling Musikens politiska ekonomi (2012) handlar om ljudmediernas reglering under 1900-talet. Andra publikationer skildrar 2000-talets strider kring internet i ett samtidshistoriskt perspektiv. Han har även utgivit essäböckerna Det postdigitala manifestet (2009) samt Boken & Biblioteket. Sedan 2004 driver han bloggen Copyriot. Rasmus Fleischer var även involverad i att grunda, driva och avveckla den upphovsrättskritiska tankesmedjan Piratbyrån.

 

Lisa Magnusson är skribent och översättare bosatt i Frankrike. I egenskap av nätkrönikör och bloggare på www.aftonbladet.se når hon ut till 400 000 läsare i veckan. Lisa Magnusson tycker om musik, böcker och fulkultur. Hon är även mycket intresserad av politisk debatt, och anser frågan om internet vara en av de viktigaste utmaningarna som det moderna samhället står inför. Hon hoppas därför att Juliagruppen skall komma att utgöra en konstruktiv influens som opinions- och folkbildare i en debatt som hittills haft sådan slagsida att den nästinpå har kantrat helt.

 

Martin Löwdin är frilansande kommunikationsrådgivare, skribent och föreläsare. Med en magisterexamen i retorik och en bakgrund i internetaktivistnätverket Telecomix arbetar han med frågor om demokrati och yttrandefrihet och för ett fritt och öppet internet. Han har tidigare bland annat utbildat colombianska och ryska aktivister i informationssäkerhet, hanterat presskontakter åt Telecomix och rådgivit en ledamot av Europaparlamentet i upphovsrättsfrågor.

 

Marcin de Kaminski är sociolog och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet. Han är del av forskargruppen Cybernormer som bland annat identifierar, analyserar och jämför konflikter mellan internet och afk, samt verksam vid Lunds Universitets Internetinstitut där han bland annat är ansvarig för ett utbildningsprogram för nätaktivister från MENA-regionen. Utöver forskningen är de Kaminski del av flera statliga expert- och referensgrupper inom området nätpolitik samt rådgivare i nätfrågor åt företag och myndigheter.

 

Johanna Nylander arbetar som Digital Marketing & PR Manager i spelbranschen och är frilansskribent och krönikör på ledarsidan i Skånemedias tre tidningar Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda. Hon har tidigare varit ledarskribent för Expressen och Kvällsposten, samt kolumnist för tidningen Metro. Nylander började skriva om politik, upphovsrätt, integritet, IT och teknikfrågor år 2005 på bloggen Frihet, Fildelning & Feminism. Hösten 2010 utkom hon med boken Är det så farligt? – Folkbildning, förmynderi och riskabla små njutningar, på Ekerlids Förlag. Hon medverkade hösten 2012 i antologin Integritet i en digital värld som gavs ut av Fores.

 

Magnus Eriksson forskar på interaktiva institutet i gränslandet mellan människa och maskin samt föreläser om digital kultur och framtidens nät- och konstverk i konst, politik och forskningssammanhang. Han har ett förflutet som sociolog och kulturvetare och är medgrundare av kopieringsföreningen Piratbyrån och deras efterföljande nätprojekt.

 

Christopher Kullenberg är fil.dr. i vetenskapsteori vid Göteborgs Universitet. Temat för avhandlingen är samhällsvetenskapernas vetenskapsteoretiska problem och relationer till andra samhällsinstitutioner. Kullenberg driver även bloggen Intensifier och skriver även frekvent i andra publikationer om Internet och samhällsförändringar.

 

Karin Ajaxon arbetar vid Landsarkivet i Göteborg och sitter med i IT-ministern Anna-Karin Hatts digitaliseringsråd där hon var med vid framtagandet av den digitala agendan. Sin introduktion till nätaktivism fick hon genom att engagera sig under telekompaketets andrabehandling i Europaparlamentet och under den följande debatten inför EU-valet.

 

Jonatan Walck studerar datateknik vid Linköpings Universitet, med inriktning mot mjuk-/hårdvaruintegration. Utöver det är han också nätaktivist och entreprenör. Hans engagemang som nätaktivist sker genom något av det stora antal internetprojekt han är delaktig i, nu senast Juliagruppen. Jonatan driver också tillsammans med sin bror Pontus företaget Apua IT.

 

Julien Nebbout är programmerare och brinner för kommunikationsteknologier, systemintegration och kampsport. Med en fot i många nätpolitiska grupper och som medgrundare till flera projekt, inklusive Piratbyrån och The Pirate Bay, har han en bred kunskap och förståelse för internets mer avlägsna hörn. Idag fokuserar han mest på nätverkssäkerhet, programmering och webbutveckling både till yrket och som volontär i ideella föreningar.

 

Pontus Walck är småföretagare och jobbar med IT-drift och -utveckling samt håller egna kurser om datorer och internet på högstadie- och gymnasieskolor. Han har studerat fysik, datalogi och programutveckling vid Stockholms Universitet och KTH. Hans fascination av internet och dess möjligheter har på senare år kompletterats med ett engagemang för att försöka rädda det från skadliga regleringar.

 

Geraldine Juarez är mexikansk konstnär och skribent baserad i Sverige, som forskar om och dokumenterar spänningen mellan intellektuell egendom och kopieringskulturer.

Förutom att ägna sig åt hennes konstnärliga praktik har hennes intresse för ägande, kultur och internet lett till att hon aktivt arbetat mot nätfientlig lagstiftning för intellektuell egendom i Mexico och Europa, speciellt i processen mot ACTA som hon var djupt involverad i.